zaterdag 21 maart 2015

Mijn Servieskast


Er was een tijd dat ik heel veel servies had. En met heel veel bedoel ik ook echt héél véél. Overal stond wel iets. In elke kastje waar maar een gaatje was stopte ik wat weg.
Toen we de keuken gingen verbouwen kreeg ik minder kastruimte terug en moest ik dus een duidelijk en strak beleid voeren van wat er mocht blijven en wat weg moest.


Nadat ik er even over had nagedacht, kwam ik ook hier tot de conclusie dat ik het eenvoudig en simpel wilde hebben. En het allerbelangrijkste: Alles moest in de nieuwe kast passen.


Vandaar dat ik uiteindelijk besloot om het Plain Edme van Wedgwood en het witte servies van Bellini te bewaren. Deze serviezen zijn tijdloos en ik kan er steeds dingen bijkopen als dat nodig is (ik heb namelijk een hekel aan dingen waar een scherfje af is. Zeer vervelend....). Ik was met de hand af en er wil ook nog wel eens iets sneuvelen (ipv enkel een scherfje).


Daarnaast bewaarde ik natuurlijk ook het Wedgwood servies wat ik van mijn ouders geërfd heb. Dit servies is rood/wit, maar heeft zoveel emotionele waarde dat ik dat natuurlijk niet wegdoe.


Sinds ik alles in één kast heb, gebruik ik het veel meer. Ook het servies van mijn ouders. Niet dagelijks natuurlijk, maar wel meer dan hiervoor. Ik heb inmiddels de instelling dat je dingen beter kunt gebruiken en er veel plezier aan beleven dan dat je het in de kast wegstopt en er later op terugkijkt met het idee dat je het nooit gebruikt hebt. Bij ons thuis kwam het servies alleen op tafel met speciale gelegenheden. Jullie kennen het wel Pasen, Pinksteren, Kerst..... Dat deed ik dus ook. Zo zonde! Nu heb ik er veel meer plezier van en op deze manier heb ik ook het idee dat mijn ouders nog even bij mij aan de tafel zitten. Daarnaast is natuurlijk elke dag een feestje, of in ieder geval zo kunnen we het laten lijken....


Het nadeel van mijn strakke beleid is dat ik dus geen nieuwe serviezen mag kopen. En tjonge, tjonge wat zijn er leuke serviezen te koop. Ooit komt er nog een servies bij waarvan ik denk, ja dat wil ik echt heeeeeel graag hebben en het past bij de rest en..... Dat weet ik zeker. ;)
Maar voor nu ben ik heel blij met de inhoud van mijn servieskast.

 Liefs, Marjan

23 opmerkingen:

 1. Hier valt de hoeveelheid servies best mee, dus ik hoef er geen beleid op los te laten ;-). In de vitrinekast staan een paar mooie en oude terrines die ik niet gebruik, ik zou het zonde vinden wanneer deze stuk zouden gaan. Want ik heb hetzelfde als jij, wanneer er een stukje van een bord of kom af is, gaat het de prullenbak in. Mijn ouders hadden juist heel veel borden met stukjes er af en op de een of andere manier vond ik dat denk ik een beetje armoedig staan. Maar mijn moeder had helemaal niets met wonen, dus ik heb op dat vlak haar genen niet.

  Ik vind vooral het lichte en grijze servies van o.a. de eerste foto's mooi. Maar gezien de emotionele waarde heeft het rood witte servies ook absoluut iets.

  Ik wens je een fijn weekend! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel herkenbaar. Ik had ook kasten vol met servies van Petrus regout. Overal had ik het vandaan gehaald, en het hoefde niet hetzelfde te zijn, als het maar bij elkaarpaste qua kleur.
  En nu heb ik nog enkele stuks, en de rest allemaal verkocht. En alleen nog een strak wit in het gebruik.
  Maatje hebt gelijk dat er zoveel mooie serviezen zijn, maar ze zijn zo mega duur.

  Fijn weekend
  Liefs lia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, wat ben ik blij dat ik niet de enige ben, Marjan! Ik zou ook het liefst elk jaar (als het niet eerder is) een nieuw servies willen. Wij hebben het servies van Prince off Walse, zelf vind ik het voor sommige stylingsfoto`s te geel bij de rest. Daarom zoek ik nog iets wat mooi, betaalbaar en ietswat witter van kleur is. Geniet van je prachtige serviezen.

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben echt dol op serviesgoed. Ik heb dus veel, héél veel.
  Van alles en nog wat, veel in rood/wit of rose/wit. Van Wedgwood tot Mason's en van Regout tot Villeroy & Boch.
  Inmiddels is mijn smaak wel veranderd, ik gebruik eigenlijk alleen de witte onderdelen van serviezen.
  Ik las verleden week een post bij Easy Living over Broste Kopenhagen. Het deed me ergens aan denken en toen herinnerde ik mij dat ik het bij mijn dochter in Kopenhagen gezien had. Toen ik het haar vertelde zei ze dat ze genoeg had van het servies (want het was eigenlijk van haar vriend) en omdat ze ook zoveel ander serviesgoed heeft vroeg ze of ik het wou hebben.
  Nou....sinds die tijd heb ik er dus een grijsachtig servies bij :-)
  Maar het wordt ook tijd dat ik de rest eens ga verkopen, denk ik.
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben ook zo gek van servies...!! Ik heb een heel oud Belgisch servies met blauw/groen klimoptakken erop. Rob had een "Gant" servies in dezelfde kleuren en jouw Wedgwood...samen allemaal prachtig!! Sinds kort dus wat Broste servies erbij...weer in dezelfde tinten...ik krijg er geen genoeg van....
  Mooi gevulde kast heb je en prachtige foto's!

  Liefs Dinka

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens mij heb jij best een royale servieskast ;-) Ik hou van simpel, dus wij eten dagelijks van ons 8-persoonsservies. Gewoon de Windsorserie van Wedgwood. Ik heb een (rare) aversie tegen druk bewerkte borden, eten smaakt me het best van een licht bord.. Ik heb trouwens geen ruimte voor een servieskast en de kastruimte in de keuken is ook beperkt, dus dan is serviezen verzamelen al geen handige hobby ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heb je mooie serviezen, ik hou van simpele serviezen, dus hier ook niet te bewerkt, maar ook wij hebben
  een servies uit de familie, dat doen we niet weg.
  Hier ontbreekt de ruimte voor een verzameling, dat scheelt me weer kopzorgen:)
  Ik vind het servies van je ouders erg mooi, vooral gezien de emotionele waarde is het heel bijzoner.

  Lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Weet je dat ik een kast heb bijgekocht , alleen voor het servies en ander huisraad.
  Ik heb echt zoveel voor allerhande gerechten ( ik kook graag) , groot bord , klein bord , enz....
  Ook het koffieservies van mijn oma heb ik ook , veel te veel .
  je hebt echt prachtige foto's van de jouwe , het lijkt wel een catalogus , zo mooi.
  Groetjes
  Christel , garcyasplace

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige serviezen! Ik zit er ook over te denken om het bellini servies te gaan sparen nu ik jou foto's zie weet ik het zeker. Heb trouwens vanmiddag bij de bloemist asparagus takken besteld.
  Heel fijn weekend!
  Groetjes linda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier een servieskast vol, maar ondertussen dagelijks andere borden etc in gebruik. Zodra keuken eruit gaat, wordt het "pronkservies" gewoon weer dagelijks servies en vul ik het alleen aan met extra borden zonder print uit zelfde Boch fabriek. Voor de rest, gaat alles eruit vooral het Jackson Square servie van At Home With Marieke ... wat een miskoop en blijkbaar niet vaatwasbestendig. Oudste wil de mini collectie van Pip heel graag, meer haar dan mijn ding denk ik en Greengate gaat op MP, rest naar de kringloop. Blijft over de servieskast ... en die vertrekt dus ook want huisje is daarvoor te klein en heb idee voor in de keuken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben ook dol op het Bellini servies!! Ik vind het prachtig!! Wij hebben onlangs de keuken veranderd en ik moest ook een selectie maken. Maar geen twijfel mogelijk, Bellini bleef staan!!
  Liefs Carola

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb een serviezentic gehad en heb veel Maastrichts servies gehad en een tijdje geleden allemaal goed kunnen verkopen. Nu combineer ik Bunzlau Castle met het Spaans rode aardewerk van Dille&Kamille en dat gebruik ik ook allemaal.

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 13. OOwww ik ken dat. Ik heb ook veul te veul. Nu past het nog maar eens komt er een dag dat hier ook het één en ander wegmoet. Jij hebt wel het mooiste bewaard. Fijn om te genieten van het servies van je ouders.
  Groetjes,
  Barry

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig! Ik hou er ook van. Mooie foto's weer hoor!
  Liefs Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat heb je prachtige serviezen. Ik heb ook serviesgoed Edme van Wedgewood. Blijft altijd mooi. Het servies van je ouders vind ik ook prachtig en combineert volgens mij heel goed met de sobere landelijke stijl.
  Gelukkig heb je nog steeds veel kastruimte voor je verzameling serviezen.
  Groet, Margo
  (casadinarda.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtig! Ik hou er ook van, m'n Regout schalen blijven lekker in de kast, soms gebruik ik ze gewoon, het heeft toch wel iets van die oude schalen op tafel vind ik.
  Mooie foto's heb je weer gemaakt!

  Liefs, Diane

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Erg mooi, dat is inderdaad zonde om in de kast te laten staan. Daar moet je van genieten!

  Liefs Gonda

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Jeetje.....jij hebt veel! Ik heb eigenlijk een zooitje wb servies! Ons servies van bij ons trouwen (daar spaarde je vroeger voor) wat spullen van mijn ouders en schoonouders maar, behalve wat thee/koffiekopjes van Wedgewood, is eigenlijk niets echt mooi! Moet toch maar eens aan het sparen geloof ik nu ik dat van jou zie!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Marjan ik moest wel lachen hoor toen ik je serviezen voorbij zag komen. Mijn probleem heb ik opgelost door veel serviesgoed mee naar ons boshuisje te nemen. Thuis hebben we bijna hetzelfde servies als jouw eerste foto. Maar je stoot wel heel gauw stukjes er van af. En net als jij moet je het regelmatig aanvullen. Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik deel de serviezentik niet echt... Toen ik 20 jaar geleden samen ging wonen, heb ik een vrij duur, maar tijdloos wit servies gekocht en dat is gaanderweg uitgebreid. En het verveelt nog steeds niet! Ik ben het helemaal met je eens, dat je alles wel gewoon lekker moet gebruiken, want daar is het tenslotte voor gemaakt;-)

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb van ikea tot regout servies en gebruik het allemaal wel in de zelfde kleur natuurlijk, en koffie kopjes van bastion,
  taupe en donker grijs.

  mooie plaatjes, fijne week.
  Liefs, marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 22. O heel herkenbaar, hier moet ook alles in 1 kast passen, dus ben ik ook het servies gaan gebruiken door de weeks, inderdaad zonde om het voor feestdagen te gebruiken. Al is het servies bij mij wel gehalveerd, doordat een plank in de kast het begaf...een hoop gerinkel, zo zonde!! dus weet ik al wat voor m`n verjaardag ga vragen!
  Liefs, Dorine

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Oh wat een prachtige serviezen! Ja ik moet ook altijd even kijken in winkels waar mooi servies staat uitgestald, en dan moet ik echt oppassen dat ik me niet laat gaan haha! Dat servies van je ouders ken ik, dat hebben mijn ouders ook! Mooie foto's zo in close-up, echt heel mooi gefotografeerd, Veel liefs.Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen