dinsdag 16 juni 2015

Belgische Schone


Gisteravond ben ik samen met dochterlief naar de opening van Belgische Schone in Singer Laren geweest. Dochterlief heeft bij Singer een aantal maanden stage gelopen en zodoende mee geholpen aan deze tentoonstelling. Nu gaan we wel vaker naar Singer Laren, ten eerste omdat het lekker dichtbij is, ten tweede vind ik het altijd een heel prettig museum en ten derde hebben ze natuurlijk vaak mooie tentoonstellingen. Het is niet groot maar intiem. Doordat we nu bij de opening mochten zijn, gaf het een apart gevoel om 's avonds naar Laren te gaan en dan bijna privé door het museum te lopen.


Dochterlief had de uitnodiging en vertelde dat het vanaf 8 uur was. Wij waren er om iets over 8en en ja, jullie snappen het al, we waren fashionably late.... De directeur was al begonnen met zijn opening.
Oooh, je voelt je net als vroeger op school als je te laat kwam. Maar goed, stilletjes zochten we een plekje.

In de theaterzaal, Singer Laren bestaat uit een museum en een theater, vertelde de directeur aan de hand van een diavoorstelling het verhaal van de tentoonstelling. Hierbij liet hij de belangrijkste stukken voorbij komen. Wat ik zag beloofde al veel goeds. Zo leuk om al zoveel informatie te krijgen van de werken nog voordat je ze daadwerkelijk gezien hebt! Je kijkt dan toch echt met een ander oog naar het geheel.


Belgische Schone is in samenwerking met het Museum voor Schone Kunsten Gent. Meer dan 80 klassiek moderne (wie wist dat dat bestond) werken uit België hangen aan de muur. Alle -isme komen voorbij zoals impressionisme, expressionisme, magisch realisme, surrealisme etc etc.

Na het praatje van de directeur kwam ook de directrice van het Belgische museum nog even aan het woord. Nu moet ik zeggen dat zij moeilijk te volgen was en haar verhaal dus een beetje langs mij heen is gegaan. Maar het was vast erg interessant. ;)


"Nu gaan we naar de zaal", dacht ik na bijna een uur zitten luisteren naar iedereen. Maar nee, wat schetste onze verbazing. Ineens stonden daar 4 jonge mensen op het podium die muziek gingen maken. Niet aangekondigd of wat.... Echt verbazing alom. Nu keek dochterlief op de uitnodiging vanmorgen en daar staat inderdaad "gevolgd door een muzikale verrassing". Ach ja, het is net als de tijd hé. Lezen? Daar doen ze tegenwoordig niet aan... Maar ik moet zeggen, ze speelden fantastisch.

Hierna mochten we dan toch eindelijk naar de zaal.


Als je binnenkomt krijg je meteen een wauw gevoel. Altijd goed natuurlijk. Wat zo leuk is, is dat ik naast de informatie van de directeur ook nog veel informatie van dochterlief kreeg. Altijd makkelijk om zo je privé gids te hebben.

De tentoonstelling begint met realistische salonschilderkunst. Dit zijn vaak de schilderijen waar ik van houd. Mooi kleurgebruik, voorstellingen en 'toets' (zoals ik van dochterlief tegenwoordig de kwaststrepen moet noemen). En ik kan het dan ook niet laten om rond te lopen met van.... oh die wil ik wel en die en die, nou die niet... Doordat de tentoonstelling dus zeer uitgebreid werk te bieden heeft (geloof me, impressionisme lijkt helemaal niet op expressionisme, laat staan magisch realisme!), krijg je van alles voorgeschoteld. Veel dingen vindt ik mooi, maar er hangt wat tussen dat... nou... nimmer te nooit aan mijn muur komt te hangen.


Na het museum rond gelopen te hebben werd er een hapje en een drankje geserveerd. Nu was ik best moe en gingen we aan een tafeltje zitten. Ik had al een glaasje en het hapje kwam langs. Ja echt langs, want iedereen met een schaal met hapjes liep straal langs ons heen. Dan maar niet. Soep van Belgisch bier klinkt mij nou niet zo lekker in de oren. Nee, doe dan maar nog een kop thee.

Dochterlief wilde nog een paar foto's maken en dus deden we nog een rondje museum. En toen was er werkelijk bijna niemand in de zalen. Wat een raar gevoel is dat. Kon er bijna zo eentje van de muur halen, was het niet dat de suppoost ons nog nauwlettend in de gaten hield. Volgende keer beter. ;)


Hierna onze taxi weer gebeld met de mededeling dat we weer opgehaald wilden worden. Al met al een leuk en enerverend avondje uit.

Mochten jullie eens in de buurt zijn van Laren, altijd leuk om even langs dit museum te gaan en daarna een hapje of een drankje te doen in het dorp zelf. Als je goed kijkt zie je vast wel een paar BN'ers in het wild rondlopen.

liefs, Marjan

18 opmerkingen:

 1. Wat een leuke tip.
  Ik ga ook graag naar het Singer. Gezellig dorp en mooi museum bijeen.
  Leuk dat je dochter een studie doet die je meer inzicht geeft in dergelijke tentoonstellingen.
  Ik zal eens kijken tot hoe lang de tentoonstelling is, misschien kan ik na onze vakantie eens gaan, zou leuk zijn.
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ken dit museum niet, maar door jouw post ben ik wel nieuwsgierig geworden. Ik moest wel lachten om de manier waarop je de avond beschreef, met een flinke dosis humor en daar hou ik wel van. Leuk dat je dochter daar stage heeft gelopen, daar had jij nu ook nog profijt van door alle kennis die zij met jou kon delen.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goeie tip en het is wel even ver voor mij maar ik kan er een mooi uitstapje van maken. Prachtige foto's!
  Groetjes El

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ondanks de gekkigheid toch een leuke avond :-) Wat doet je dochter voor opleiding? Ik ben niet zo' n fan van de formele praatjes, ga liever mijn eigen gang in zo'n museum. Maar soms biedt wat extra informatie wel een ander gezichtspunt en dan moet je de verrassing en het onbegrijpelijke deel maar voor lief nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corine,

   Dochterlief studeert Cultureel Erfgoed in Amsterdam. Maar geloof me, haar privé rondleiding was héél goed te volgen. Dus ze kan wel niet uitnodigingen lezen en klokkijken gaat haar ook niet al te best af, maar kunst, dat weet ze wel. ;)

   liefs, Marjan

   Verwijderen
 5. Leuk dat jij je eigen privé gids bij je had. En ik had dan weer graag die soep van Belgisch bier willen proeven hoor.
  Ik krijg Jan geen een museum in hihi....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lia,

   Rob gaat gewoon mee (niet altijd even vrijwillig). ;)
   Maar deze keer was het een echte moeder-dochter avondje uit. Die moet je ook hebben...

   liefs, Marjan

   Verwijderen
 6. Leuk, dat je hier een blogpost over schrijft, Marjan. Wij komen vaak in Laren en zijn er al vaak langs gereden, niet wetend wat er gegeven werd. Dit wordt vast een bezoekje! :)

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke post zeg. Ik ben ook nieuwsgierig geworden. Laren is voor ons niet zo er weg, dus leuk voor een frisse dag.

  Groetjes Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heb je daar een leuke avond gehad! Vooral wanneer je dochter er bij kan vertellen, dat maakt het helemaal speciaal!
  Ik zal deze tip in ieder geval onthouden: een klein museum vind ik altijd mooier dan een grote. Ik kende het niet.
  En Laren is een gezellige plaats.....dat weet ik dan weer wel!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk zo'n privé gids en wat ziet het er mooi uit! Ik heb niet zo veel verstand van al die schilderijen maar die ik hier zie vind ik wel erg kunstig en mooi. Die moderne schilderijen met vlakken en strepen vind ik altijd maar helemaal niks haha. Als ik eens in Laren ben (ik weet alleen niet waar het ligt) ga ik er ook zeker kijken. Misschien wat voor in de vakantie ;-)

  Liefs, Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jullie hebben een leuke avond gehad, jammer dat die soep aan jullie voorbij ging, ik zou er erg nieuwsgierig naar zijn, apart soepje. Ik ken dit museum ook niet, maar ik moet altijd rekening houden of het ook leuk is voor de kinderen, ik denk dat ik hier alleen heen zou moeten gaan. Je hebt er echt een superleuk verslag van gemaakt!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Monica,

   Ze hebben wel, hoor ik dochterlief influisteren, een speciale kinderspeurtocht (met verassing). En ze zijn bezig met het ontwikkelen van een kinderaudiotour. Ook (ja, dochterlief is er geheel in gespecialiseerd geraakt) hebben ze speciale 'kinderdagen' met een theatrale rondleiding en andere workshops. Dus misschien wel leuk om even op hun site te kijken... ;)

   liefs, Marjan

   Verwijderen
 11. Ideaal zo'n prive-gids! Leuk op stap met je dochter, doe ik ook graag met mijn moeder, heerlijk er even uit!
  Liefs, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie foto's leuk verhaal leuk om dit samen met je dochter te bezoeken!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk een museumbezoek!Maar wat ben je dan aan het breien?Ik dacht dat vertel je erachteraan en passant....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Stilletjes een plaatsje zoeken omdat kullie te laat waren hihi....lijkt me wel een mooi museum, wie weet ga ik 'm ook eens bezoeken. Prachtige foto's heb je weer, kan je dochter ook zo goed he!

  Liefs, Diane

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat zie het er mooi uit. En wat hebben jullie het gezellig gehad. Heerlijk zo'n dochter als gids. Het is misschien wel leuk in onze vakantie om eens te gaan bezoeken.
  Ik heb genoten van je mooie foto's.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen