donderdag 25 juni 2015

Inspiratie(loos)


Momenteel heerst er in blogland een zeker gevoel van genoeg = genoeg, op = op en zolang de voorraad strekt. Op meerdere blogs lees ik dat men volop gaat genieten van een zomerstop en dan wel weer verder gaat kijken... Ook een aantal blogs die ik altijd graag las, zijn inmiddels niet- of bijna niet meer actief.  


Who's to blame? Inspiratie. Of liever het gebrek eraan. Ik ken het wel, meerdere keren heb ik naar het computerscherm zitten staren... Wat zorgt hiervoor? En waarom overkomt het nu iedereen op hetzelfde moment?

Het is niet alleen blogland die zit te happen voor wat nieuws, iets fresh. Ook de traditionele media zit momenteel met hun handen in het haar. Woonbladen zijn dan ook niet meer wat ze geweest zijn. Ik merk dan ook dat ik de laatste tijd er steeds minder doorheen blader. Ja, hier en daar staat een leuke reportage, maar het wauw gevoel van vroeger is wel weggeëbd.

Vroeger bladerde ik alle bladen wel tig keer door. Van voor naar achter en weer terug. Ik was dan ook zo'n persoon die bijna elke magazine bewaarde, of er meerdere artikels uitscheurde (waar ik trouwens, huidige-Marjan, nog zeer blij mee kan zijn. Soms kom je nu dezelfde huizen tegen en dan is het toch leuk om te zien hoe alles door de jaren heen veranderd is). Ik was vroeger voor mijn gevoel dan ook nog zoekende naar mijn stijl. In deze zoekperiode probeer je dan ook zoveel mogelijk inspiratie op de zuigen en hieruit -uit de grote mengelmoes van inspiratie- jouw eigen stijl te halen.

Als alles volgens plan verloopt, kom je op een gegeven moment je eigen mengelmoesje tegen waarbij je je prettig voelt. En dan wordt het doorbladeren van woonbladen opeens niet meer zo inspirerend als vroeger. Begrijp me niet verkeerd, ik blader met liefde woonbladen door, maar de daadwerkelijke inspiratie-ideeën die ik er uithaal is tegenwoordig nihil. Ik denk dat dit 'fenomeen' (dochterlief is ervan overtuigd dat het een fenomeen is, misschien zelfs een epidemie. Ja, dochterlief houdt soms van overdrijven) ook momenteel blogland heeft bereikt... dumdumdumdummmmmm (dochterlief vindt ook dat een dramatisch melodietje hierbij van toepassing is).


Het is dan ook misschien een goed idee om eens een keertje verder te kijken dan je neus lang is. Het voor de hand liggende eens naast je neer leggen en voor een keertje out of the box gaat denken. Ga eens bij een winkel kijken waar je normaal nooit binnenloopt, ga naar een museum of blader juist dat brocante blad eens door! Inspiratie is iets dat je overkomt. Iets van het kijken en dan ineens iets van het denken. Op de gekste plekken kun je inspiratie vinden en krijgen.

Ik ben een verfent handwerkster. Ik brei, ik haak en ik naai veel dingen (tegelijkertijd). Het één is nog niet af, of ik ben in mijn hoofd al bezig met al die andere dingen die ik hierna, en daarna, en daarna-daarna kan gaan maken. Inspiratie ten top! Een heel arrangement van boekjes sieren mijn collectie. Van 1950 tot anno nu en alles wat daar tussen in zit. Het leuke van dit alles is dat je altijd een eigen draai aan dingen kunt geven. Een ander stofje, een ander kleurtje, een ander knoopje. Het maakt een wereld van verschil! Zo wordt alles iets persoonlijks.

Met eenzelfde blik kijk ik rond in mijn huis. Ik koop alleen dingen waarvan mijn hart een sprongetje in de lucht maakt. Dit heb ik door schade en schande moeten leren. Veel dingen kan ik mooi vinden, maar weinig dingen gaan mee naar huis.


Door alleen dat te kopen/maken wat ik echt mooi vind, bouw ik een interieur om mij heen die helemaal bij mij aansluit. Vaak zijn dat de spullen waar ik niet eens echt naar op zoek was, maar die zomaar op mijn pad terecht kwamen en waarbij meteen gedacht werd 'ja dat is het'. Dat zijn dan ook de dingen die overal in huis leuk staan. De dingen waarbij je een geluksgevoel krijgt als je ernaar kijkt. Dus eigenlijk de dingen die je met gevoel koopt.

Hier in huis heb ik, als ik om mij heen kijk, veel geluksmomentjes. De haard, iedere dag een feestje om naar te kijken. De sofa, in een opwelling gekocht maar echt een topper. Het mooie ornament op tafel, gekocht tijdens een open dag in Oss jaren geleden en staat echt overal mooi. Ik kan zo nog wel even doorgaan. Maar ik haal ook iedere keer weer inspiratie uit de dingen om mij heen. Staan ze op een ander plek dan krijg je meteen een heel andere sfeer in huis. Maar een sfeer die wel aansluit bij mijn eigen stijl en waarover ik dan ook zeker ben.


Eigenlijk merk ik dat ik mezelf het beste weet te inspireren. Ja ja, ik weet het, klinkt nogal bla bla bla.
Maar ik bedoel ermee dat door goed naar jezelf te luisteren en te weten wat je mooi/leuk/goed vindt, jij zelf je grootste inspiratiebron kan zijn. Het is dan ook belangrijk om eerst naar jezelf te kijken en een zogenaamd doel voor ogen te hebben met wat jij wilt en hoe jij dat wilt gaan doen, voordat je om je heen kijkt hoe anderen dat hebben gedaan.

Dit is bij mij ook niet op een avondje komen aanvliegen. Als mens blijf je jezelf ontwikkelen. Elke dag leer je weer iets nieuws (ja zelfs iemand die een halve eeuw oud is, leert elke dag er toch weer iets bij). Dit reflecteert dan ook weer terug in dat wat je neerzet en mooi vindt etc etc. Toen ik voor het eerst op mijzelf ging wonen had ik een roze keuken en een groene bank. Ik bedoel, ik ben van ver gekomen... ;) Maar doordat ik nu een beter beeld heb van mezelf en de persoon die ik ben, kan ik ook goed pinpointen wat ik wel en niet mooi vindt. Wat mij wel en niet inspireert. Ik hoop dat iedereen na een goede vakantie weer helemaal vol inspiratie aan de slag kan gaan. Wie weet borrelen er nog wat spannende dingen naar boven. ;)

liefs, Marjan

23 opmerkingen:

 1. Hele mooie woorden Marjan. Inspiratie, waar haal je het vandaan en waarom heb je soms heel veel ideeen en soms geen. Ik heb er geen verklaring voor behalve dat je het bij jezelf moet zoeken.
  Op dit moment ben ik zelf meer bezig met andere zaken dan het interieur en gek genoeg ontstaan er juist nu ook weer nieuwe plannetjes in mijn hoofd. Afstand nemen en een rustpauze kan heel goed doen. Ik ben in ieder geval aan het aftellen naar onze vakantie in Italie en verheug me nu al op mijn eerste cappuccino en het eerste ijsje. Na de vakantie is mijn motor weer helemaal opgeladen.
  Je hebt een mooie post geschreven waar veel herkenbare zaken in staan. We bevinden ons dan ook in dezelfde levensfase, wat betreft leeftijd bedoel ik ;-).
  Groet, Margo
  (casadinarda.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en dat zegt dat ze geen inspiratie heeft!! woehahahhahaaha! nou ga jij maar door met posten hoor:)
  het gekke is....dat ik dus altijd wel gewoon doorga, bij mij stopt dat dus niet....ieks.....ja oke als ik op de camping zit...maar dan nog:)
  ik lees wel veel herkenning hoor in jouw stukje, ik denk dat we eerst in die bladen zaten te kwijlen en te dromen, en nu zo langzamerhand hebben we die stijl en ja.....ik lees inderdaad ook graag brocante er tussen door, doe ik expres, of interieurs bekijken die strak ingericht zijn, kan ik ook waarderen.
  mijn dochter zei juist gisteravond: waarom stoppen er zoveel bloggers in de zomer? je hebt toch altijd wel iets..? tsja....ze kent haar moeder , haha
  nou ik hoop dat je toch af en toe een post ,maakt, anders wordt het zooooo saai!
  groetjes, Inge R

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie post, Marja! Ik denk dat je volkomen gelijk hebt, wanneer je zegt dat we meer out-of-the-box moeten denken, kijken en leren begrijpen. Altijd weer dezelfde dingen tegen komen is niet bevorderlijk voor een creatief brein. En ik vind echt dat in bladen, blogs, etc. veel van hetzelfde is.
  Ik verheug me op onze vakantie: dit jaar maar liefst een keer naar Spanje, een keer naar Frankrijk en waarschijnlijk ook in het najaar nog eens naar Italie. Daar haal ik veel inspiratie vandaan. Dan ben ik minder bezig met het sobere interieur wat hier hoogtij viert, maar meer met andere sfeer scheppende dingen.
  Dat geeft me vrolijkheid en weer zin om dingen aan te pakken.
  Ik heb erg genoten van je post. Leuk dat je over deze dingen ook met je dochter praat!
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inspiratieloos ben ik momenteel niet, (Jan zou soms willen van wel hihi) maar in de zomer zijn er zoveel dingen die ik leuk vind. Even op de fiets weg, foto's maken, en heerlijk luieren met een boek.
  Van die woonbladen zitten wij denk ik helemaal op een lijn. Ik heb nog steeds bepaalde reportages liggen waar ik maar naar bleef kijken, en nog... Zoals de eerste reportage van Lonneke Jagers, dat zijn voor mij toch wel de meest mooie.
  Tegenwoordig zie ik ook niet zo vaak het wauw gebeuren, maar we weten inderdaad nu ook precies hoe en wat we willen. En jij zei pas dat mijn huis nu klaar was.... Haha, ik blijf bezig...

  Fijne avond
  Liefs lia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat heb je allemaal mooi verwoord. Ik herken ook wel veel van wat je schrijft. Ook ik heb er al bijna een halve eeuw opzitten en heb ook al verschillende stijlen gehad. Maar altijd met een klassieke touch....
  Dat kan ik ook echt niet loslaten...dat ben ik!
  Dat de bladen niet meer zijn zoals een paar jaar geleden...ligt vind ik ook vooral aan sociaal media. Dat wauw gevoel had ik jaren geleden ook vaker als ik de boekjes doorbladerde. Daar kon ik dan echt van genieten. En pakte ze steeds weer om in te bladeren.
  Nu zie je de prachtigste foto's voorbij komen op de pc, dat je het wauw gevoel niet eens meer ziet:((
  Tenminste zo ervaar ik het.
  Of ik helemaal een blogpauze neem dat weet ik niet....ik moet zeggen dat ik toch nog altijd wel inspiratie heb.
  Ik zal nu wel wat weiniger posts plaatsen.
  Ik hoop dat jij ook af en toe nog een post plaatst, want die zie ik en lees ze ook graag!!

  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat heb je echt mooi verwoord, ik ga gericht op zoek naar inspiratie , wat me op dat moment bezig houd.
  Nu ben ik vooral bezig met het nieuwe terras en bekijk ik vooral , tuinmeubilair , potten enz....
  Door het bijhouden van tijdschriften ben ik nu wel even zoet .
  Door af en toe eens buiten de lijnen te gaan , ontstaan de beste ideeën .
  Brainstormen met mijn man kan leiden tot de gekste ideeën, en die wil zeker niet mee lopen in de kudde , haha.
  Maar zo ontstaat een plan , een idee .....
  Ik wens je veel inspiratie en heb echt van je post genoten .
  Fijne avond
  Christel , Garcyasplace

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat heb je mooi 'op papier' gezet, Marjan. Omdat mijn interesses niet alleen bij interieur, maar bijvoorbeeld ook bij reizen en tuinen liggen heb ik altijd wel iets waar ik een post over maken kan. In de zes jaar dat ik blog heb ik nooit een langere periode zonder inspiratie gekend. Toch valt het mij wel op dat de meeste reacties bij mij gegeven worden op posten over het interieur. Bij mijn posten over de prachtige stad Parijs heb ik minder bezoekers en veel minder reacties. Dat weerhoudt mij er overigens niet van er over te schrijven, want zo verliefd als ik er op ben wil ik alleen voor mijzelf al de foto's op mijn blog zetten. Zelf vind ik het bij anderen ook leuk om over van alles wat te lezen, maar blijkbaar is dat bij lang niet iedereen het geval.

  Ondanks dat in de woonbladen en in blogs vaak dezelfde stijl langskomt, lees ik het allemaal nog steeds met veel plezier. Daarbij speelt ook dat ik de onderlinge contacten door het bij elkaar reageren ontzettend leuk vind. Bij blogsters die zelden de moeite nemen om terug te reageren, haak ik dan ook snel af. Hoe mooi een blog ook is, als ik met de persoon in kwestie geen 'reactie-band' op kan bouwen, ben ik er snel klaar mee. Dat is gewoon niets voor mij, hoewel iedereen er uiteraard helemaal vrij in is om zelf te bepalen of zij altijd, vaak, zelden of nooit reageert.

  Als jij maar niet stopt,...dan vind ik alles best ;-). Ik denk dat ik het zelf voorlopig echt niet zou kunnen, ik zou iedereen veel te veel missen. Maar gelukkig is stoppen bij jou niet aan de orde.

  Ik heb er een heel bla bla verhaal van gemaakt. Ik las geen lange blogpauze in en lezen c.q. reageren blijf ik toch wel doen, ook in het buitenland. Die ervaring ken ik inmiddels wel van eerdere jaren ;-).

  Ik wens je alvast een heel fijn weekend, de zon gaat volgende week uitbundig schijnen...joehoe ;-).

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier is niemand in huis inspiratieloos. Ik wil nog zoveel doen, maar het is dat eeenorme tijdgebrek :-)
  Blogland is in de zomermaanden altijd rustig. Straks in de herfst/wintermaanden is iedereen weer terug.
  Voor nu ga ik genieten van het mooie weer dat eraan komt. Tot dat ik het zat ben. Ik ben namelijk meer een wintermens. Heerlijk onder de deken met de kaarsjes aan. Nu branden ze ook buiten wel hoor, vind het ook nog heerlijk buiten. Na een paar weken ben ik het buiten vaak zat. Dan mag het wel weer herfst worden :-)
  Fijne vakantie!
  Liefs Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Weet je wat ik denk dat het is Marjan? Wij zien gewoon teveel, zoveel dat eigenlijk bijna niets ons meer echt raakt. Dat is gekomen sinds ik met bloggen ben begonnen en ook op facebook zie ik elke dag zoveel foto's voorbij komen. Ik krijg vaak een uitnodiging om een bepaalde woonpagina te liken, ik ga er meestal niet meer op in. Ik krijg dan zoveel binnen op mijn facebook dat ik bijv. statussen van real life friends over het hoofd zie. Dat is ook de reden waarom ik niet aan Pinterest en Instagram doe. Je kan echt teveel woonplaatjes zien en dat wil ik niet.
  Eigenlijk vind ik zo'n zomer-rust-periode wel lekker en dan heb ik er straks in het najaar weer helemaal zin in.
  Ik heb eigenlijk zin in wat meer kleur in huis ;-)
  Ik wens jou een fijne zomer toe met je gezin, geniet ervan!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Op zich is het logisch dat mensen vooral die blogs en bladen volgen die hun stijl weergeven. Maar op een gegeven moment weten ze het wel en dan halen ze er geen inspiratie meer uit. Dat is ook een beetje het gevolg van al die huizen met dezelfde sfeer.
  Ik heb er ook jaren over gedaan om te ontdekken waar ik me nu het prettigst bij voel en dat is dan toch een sobere stijl, maar wel mét een knipoog. Juist dat zoeken naar iets moois wat de sobere basis versterkt blijf ik leuk vinden, een nieuwe kleur op de muur, of een mooi kussen in de bank, momenteel maak ik een een oud kastje klaar voor gebruik ;-) Inspiratieloos ben ik nooit, al is huis nu van boven naar beneden door ons aangepakt, er blijven ideeën opborrelen. Wel zijn het nu meer behapbare klusjes, het grote verbouw- en renovatiewerk is gelukkig gedaan. We gaan dus vrolijk door en we blijven gepassioneerd bloggers hè?!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je verhaal verwoord het goed, hoewel ik zelf momenteel volop inspiratie heb hoor :-) soms wel eens lastig he? maar ik las toch even een pauze in omdat het hier met de kinderen altijd een drukke tijd is...wel ff lekker een time out. Ik ben ook altijd op zoek naar iets origineels en heb de neiging als iedereen voor grijs kiest, kies ik voor voor olijf groen :-) ik bewaar ook altijd mooie plaatjes, gewoon in een map.
  Ik wens je ook een hele fijne inspiratie volle zomer toe!
  Liefs Dorine

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het nieuwe brocante woonblad WLS vond ik wel leuk, maar ben met je eens de binnenkijkers gaan erg veel op elkaar lijken allemaal mooi hoor daar niet van. Zelf kijk ik vaak naar de spullen die ik in de loop van de jaren heb verzameld hihi zoals afgelopen week er weer een nieuw plekje voor word gevonden. Sommige spulletjes in huis zijn blijvers vooral ook omdat er veel uniek zijn, dat geeft iets eigens voor mij het thuis gevoel. Inspiratieloos ben ik bijna nooit kom nog steeds tijd te kort heb veel meer ideeën dan dat ik plaats heb om uit te voeren.
  Zomers is het al jaren wat rustiger in blogland kan ik wel begrijpen kinderen hebben vakantie en ouders ook, ze trekken er op uit en kunnen nu samen zijn, ook erg belangrijk in deze jachtige tijd.
  Meestal na de vakantie zijn ze daarom ook weer vol met nieuwe ideeën voor nieuwe blogs!
  Fijne zonnige zomerdag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Herkenbaar, op een gegeven moment gaat alles op elkaar lijken, dan heeft iedereen hetzelfde . Ik ontkom er ook niet aan maar als ik iets echt mooi vind,dan schaam ik me er niet voor . Dat is inherent aan het bloggen, je deelt je interieur met anderen,die eenzelfde woonstijl hebben.
  Zag trouwens dat er blogsters zijn waar je geen reactie kunt achterlaten.Dat intrigeert me wel. Dat je gewoon post wat JIJ mooi vind,ongeacht wat anderen daar van vinden!

  En een blogpauze begrijp ik wel hoor, maar ik ga gewoon door! Genoeg inspiratie...
  Heb nog niet zo lang een blog, dus heb nog wat in te halen haha..
  Fijne zomer ! Groetjes,Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuke blogje ik zag u via andere blogster...bedankt voor het delen..liefs ☀️

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuke blogje ik zag u via andere blogster...bedankt voor het delen..liefs ☀️

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuke blogje ik zag u via andere blogster...bedankt voor het delen..liefs ☀️

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Volgens mij is jouw hobbykamer een grote schatkamer waar heel veel juweeltjes aan inspiratie uitkomen.Ik zie hele mooie knoopjes op de fotoos.
  Je hebt gelijk dat alles zo hetzelfde wordt.Ik kocht Stijlvol Wonen iedere 2 maanden, maar alles ziet hetzelfde eruit en koop ik m niet meer regelmatig,maar af en toe.
  In blogland vind ik ook veel zelfde kopieen,soms denk ik wel eens, bij wie zit ik ook alweer te kijken?
  En dan bij sommigen de onrust van veranderen..wat goed is goed.Wat je schrijft,bij sommige dingen had je een goed gevoel bij aanschaf,behoud dan dat gevoel. Vind een ander het niets, nou pech...
  Ik werk zelf in een grote woonwinkel en zie dagelijks die onrust bij klanten.Het grappige is dat ze denken exclusief te zijn,maar in werkelijkheid zijn het allemaal kopieen.
  Zelf houd ik van onverwachte dingen die een interieur spanning geven,en heeeel eigen.Dat ben ik!
  Fijne zomer!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi geschreven Marjan. Zelf heb ik altijd wel inspiratie en als ik het niet heb zoek ik het gewoon op. Het ontbreekt me alleen aan tijd om de inspiratie te delen . Was jarenlang een fanatieke blogger, maar de laatste tijd zit de klad er een beetje in. Te druk met allerlei andere zaken. Ga toch proberen om weer meer posten te plaatsen dus voor mij geen zomerstop :-) Fijne vakantie !

  BeantwoordenVerwijderen
 19. You go girl! Ik denk dat velen met je kunnen relateren. Inspiratie komt met vlagen. Bij mij gebeurt dat meestal 's nachts, als ik net lekker in bed lig. En natuurlijk ligt er dan geen papiertje of potlood of mobieltje of -het maakt niet uit wat- naast me om het op te schrijven. Dan is het een ware strijd met mezelf of ik dan toch maar zou opstaan en het GEWELDIGE BRILJANTE idee zou gaan opschrijven, of hopen dat ik het de volgende ochtend nog zou onthouden. Het maakt vaak niet uit wat ik kies. Als ik wel ervoor kies om mijn GEWELDIGE BRILJANTE idee op te schrijven, blijkt het de volgende ochtend niet meer zo briljant te wezen. En als ik het niet doe, nou, dan weet ik het ook niet meer (maar blijf ik natuurlijk wel in de waan van dat het idee waarschijnlijk meest GEWELDIG en BRILJANT was).

  Love,

  Dominique

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een mooie post. Leuk dat je dit met ons deelt. Het roept ook uitgebreide reacties op ... leuk! Zelf ben ik het laatste jaar minder actief geweest omdat al mijn tijd in mijn baan en nieuwe winkel zat. Nu mijn baan is gestopt merk ik dat ik weer ruimte krijg voor nieuwe ideeën. Voor de winkel maar ook voor thuis. De meeste inspiratie haal ik toch nog steeds uit woonbladen en door het lezen van blogs. Maar het leukst is het toch om alle inspiratie die je opdoet om te toveren tot iets eigens, iets dat bij jezelf past. En het is precies zoals je zegt, het wordt steeds duidelijker wat je zelf wilt!
  Fijne zondag nog. Groetjes van Aleta

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Inspiratieloos nee dat ben ik nog lang niet. Er staat hier veel te gebeuren in en om het huis maar dat laat ik t.z.t. wel zien op mijn blog. En wat de woonbladen betreft die vallen inderdaad tegen ,misschien wel doordat we al zoveel gezien hebben.

  Geniet van het mooie weer de komende week.
  Liefs Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Inspiratieloos nee dat ben ik nog lang niet. Er staat hier veel te gebeuren in en om het huis maar dat laat ik t.z.t. wel zien op mijn blog. En wat de woonbladen betreft die vallen inderdaad tegen ,misschien wel doordat we al zoveel gezien hebben.

  Geniet van het mooie weer de komende week.
  Liefs Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Mooie post! Nu ben ik nog maar een paar maanden aan het bloggen dus inspiratie heb ik nog volop, mijn interesses zijn breed dus ik zie overal wel leuke dingen waar ik inspiratie vandaan haal dus dan gaat het tot nu toe makkelijk, geniet van de zomer!
  Liefs,Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen